Μπορείτε να σχολιάσετε τα λήμματα του LEXcy, να προτείνετε διορθώσεις ή και να προσθέσετε νέες λέξεις.
Τι μπορούμε να προσθέσουμε και πώς;
Βεβαιωθείτε ότι η λέξη που θέλετε να προσθέσετε δεν υπάρχει ήδη στο λεξικό, κάνοντας αναζήτηση στα λήμματα.
Αν η λέξη που σας ενδιαφέρει υπάρχει, αλλά πιστεύετε ότι χρειάζεται βελτίωση, μπορείτε να προσθέσετε σχόλια και παρατηρήσεις.
Ο τρόπος που γράφεται η κυπριακή διάλεκτος παρουσιάζει μεγάλη ποικιλομορφία. Αρκετοί ειδικοί έχουν προτείνει λύσεις, καμία όμως δεν υιοθετήθηκε επίσημα μέχρι τώρα. Για να είναι ομοιόμορφο το λεξικό αυτό, όποιο τρόπο γραφής και να χρησιμοποιήσετε θα εναρμονιστεί με το σύστημα που χρησιμοποιούμε εδώ.
Όπως και να γράψετε τη λέξη όμως, μην ξεχνάτε ότι τα λήμματα του λεξικού γράφονται με όλα τα γράμματα πεζά, μόνο τα κύρια ονόματα αρχίζουν με κεφαλαίο!
Λήμματα, ορισμοί και παραδείγματα.
Το λήμμα γράφεται σε ονομαστική για τα ουσιαστικά, σε αρσενικό γένος για τα επίθετα, σε πρώτο πρόσωπο ενεστώτα για τα ρήματα. Μόνο όταν πρόκειται για εντελώς παγιωμένες εκφράσεις χρησιμοποιούμε άλλες μορφές της λέξης.
Ο ορισμός είναι μία πρόταση, το πολύ να χωρίζεται σε δύο μέρη με άνω τελεία. Αν θέλετε να προσθέσετε διευκρινίσεις, υπάρχουν τα πεδία "Παρατηρήσεις" (για γλωσσικά σχόλια) και "Σημειώσεις" (για όλα τα άλλα).
Ο ορισμός πρέπει να είναι από όλες τις απόψεις ισοδύναμος με το λήμμα, δηλαδή να μπορεί να το αντικαταστήσει σε οποιαδήποτε πρόταση: π.χ. ο ορισμός αβάττας = μούχτιν, δεν είναι σωστός γιατί η πρόταση "ο αρφός μου που εν αβάττας πίνει που τα τσιάρα μου" δεν μπορεί να γίνει "ο αρφός μου που εν μούχτιν πίνει που τα τσιάρα μου". Ο σωστός ορισμός είναι αβάττας = αυτός που βουρά το μούχτιν: "ο αρφός μου που βουρά το μούχτιν πίνει που τα τσιάρα μου"
Τα παραδείγματα είναι καλύτερα να είναι αυθεντικά, να είναι δηλαδή προτάσεις που είτε ακούσαμε, είτε διαβάσαμε κάπου. Αν τις βρήκαμε στο διαδίκτυο, καλά θα είναι να βάλουμε και ένα σύνδεσμο για να μπορεί ο αναγνώστης να φτάσει την πηγή, να διαβάσει τα συμφραζόμενα, να βρει άλλες πληροφορίες...
Για να μην είμαστε αχάπαροι:
Οι προτάσεις που γράφουμε, π.χ. στον ορισμό, αρχίζουν με κεφαλαίο και τελειώνουν με τελεία (ή ερωτηματικό ή θαυμαστικό)...